Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
App, internetbank och BankID
Händelser i livet

Låna till renovering

En renovering av bostaden kan många gånger vara en god idé. Det kan öka bostadens värde och man kan undvika stora och dyra ingrepp i framtiden genom att underhålla sin bostad. Vår privatekonom Arturo Arques förklarar vad du behöver ha i åtanke innan du sätter igång.

Kvinna med gulrutig skjorta står i en trädgård bredvid ett gult hus

Om du inte kan ta pengarna för renoveringen ur egen ficka, utan behöver låna till renovering, finns det ett par saker att tänka igenom.

Arturo tipsar steg-för-steg

 • Gör en budget på din renovering

  Vad kommer din renovering att kosta? Behöver du ta lån? Tänk på att inte låna mer än du behöver. Det är viktigt att ha råd att betala ränta och amorteringar på lånet även om du skulle bli sjuk eller arbetslös.

 • Håll koll på avdrag och bidrag

  Ska du installera grön teknik, renovera, bygga till eller bygga nytt i år? Då kan du som bostadsägare göra avdrag och söka bidrag.

  Skatteverket.se står allt du behöver veta. 

 • Håll koll på hur mycket du lånar i förhållande till bostadens värde

   Vid renovering är det vanligt låna höja sitt bolån vilket har den mest fördelaktiga räntan. Men beroende på vilken belåningsgrad du hamnar på med nya lånet, det vill säga hur mycket du lånar i förhållande till värdet på bostaden, så kan regler om amorteringsskyldighet träda in och du kan få amortera mer än du tänkt dig

 • Låna smart

  Kolla upp olika alternativ! Den totala kreditkostnaden beror på räntan, kredittiden och eventuella avgifter.

 • Amortera i takt med värdeminskningen

  Se till att amortera i samma takt som värdeminskningen på det du lånat till. Det betyder exempelvis att det är bra att amortera av ett lån till en bil snabbt, då värdet på en bil minskar snabbt, medan du om du lånat till renovering av badrum eller kök, som har en uppskattad livslängd på 25 år, inte behöver känna dig stressad att betala av det lika snabbt.

 • Samla lånen

  Har du flera lån på olika håll? Då kan det vara en god idé att samla lånen på ett ställe, så att du får överblick över din ekonomi.

Låna till renovering - höj ditt bolån

Finansiera din renovering genom att höja ditt bolån. Du kan låna upp till 85 procent av bostadens värde. Lägsta belopp vid höjning är 100 000 kronor.

"Har du ett sparkapital och kan lägga in en del själv, och inte behöver ta lån för hela renoveringen, är det en bra sak"

- säger Arturo Arques, Swedbanks och Sparbankernas privatekonom.

Räkneexempel bolån

 • Ett lånebelopp på 1 000 000 kronor, till 5,69 % ränta (3 mån bunden, listränta senast ändrad 2024-05-10), med rak amortering återbetalningstid 50 år, effektiv ränta: 5,84 %.

 • Första månadsbetalningen inklusive amortering är 6 408 kronor, sista månadsbetalningen inklusive amortering är 1 675 kronor, totalt belopp att betala om räntan är oförändrad under lånets löptid är 2 424 871 kronor. Antalet avbetalningar är 600 stycken.

Exemplet bygger på månatliga aviseringar, utan uppläggningsavgift eller aviseringskostnad, förutsatt att du aviseras digitalt. Vid postala avier tillkommer en kostnad på 25 kronor i aviavgift. Valutakursförändringar kan komma att påverka beloppen som du ska betala om du till exempel har inkomst i annan valuta än lånet. Lånet förutsätter att säkerhet lämnas i form av pant i bostad.

Så påverkar belåningsgrad och årsinkomst din amortering

Hamnar belåningsgraden på bolånet över 70 procent, med nya lånet, ska du amortera minst 2 procent, jämfört med minst 1 procent under 70 procent.

Och om du lånat mer än 4.5 gånger årsinkomsten ska du amortera ytterligare 1 procent. Ibland kan det vara fördelaktigt att istället ta ett så kallat tilläggslån, där du amorterar 10 procent på det nya lånet och då betalar av lånet på 10 år. Det alternativet gäller dock bara om du har bolån sedan tidigare som är tagna innan 1 mars 2018. Ytterligare ett annat alternativ är att ta ett lån utan bostaden som säkerhet, som oftast har högre ränta.

Andra läste också

 • 5 saker att ha koll på när du anlitar hantverkare

  Att anlita hantverkare kan vara en dans på rosor, men tyvärr också gå fel. Här är de fem viktigaste sakerna att ha koll på för att undvika problem!

  Undvik hantverksmissarna
 • Viktigt att veta om bygglov

  Behövs bygglov för altanen eller när du vill flytta det där fönstret? Vi benar ut vad som gäller kring bygglov.

  Bygglov