Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
App, internetbank och BankID
Händelser i livet

Tips när du ska köpa lägenhet eller hus

Tips till dig som ska köpa lägenhet eller hus. Ta hjälp av vår guide om vad som är bra att tänka på när du ska köpa bostad. 

Familj packar upp flyttlådor i det nya hemmet
 1. Hur mycket kan jag låna?

  Räkna på ditt bolån för att se hur mycket du kan låna och vad det kommer att kosta att köpa hus eller köpa lägenhet. Skaffa gärna ett lånelöfte redan nu så är du förberedd när du hittar din drömbostad.

  Se hur mycket du kan låna

  Ansök om lånelöfte

 2. Gå på visningar och hitta rätt bostad

  Först och främst gäller det att hitta en bostad som passar dina behov och din budget. Börja gå på visningar, så du får en bra uppfattning om bostadsmarknaden och vad du kan få för dina pengar. Tänk på att det kan uppstå budgivning och att slutpriset därför kan bli högre än utropspriset. Sätt ett tak för dig själv för vad din bostad får kosta.

  Fastighetsbyrån förklarar visningar (fastighetsbyrån.se)

 3. Undersök bostaden

  Det är viktigt att undersöka bostaden mycket noga som du ska köpa, så att det inte döljer sig kostsamma fel. Din mäklare kan hjälpa dig att hitta en besiktningsman som gör en professionell bedömning. Ska du köpa lägenhet är det viktigt att titta igenom bostadsrättsföreningens ekonomi, eftersom den kan komma att påverka din månadsavgift framöver.

  Fastighetsbyrån förklarar vad du ska tänka på om föreningens ekonomi (fastighetsbyran.se)

 4. Jag vann budgivningen! Vad gör jag nu?

  När du har hittat en bostad och vunnit budgivningen är det viktigt att du ansöker om bolån hos oss, innan du skriver på kontraktet. Då kontrollerar vi att villkoren i ditt lånelöfte är uppfyllda och att vi kan godkänna bostaden som säkerhet.

  Ansök om bolån

 5. När kan jag skriva på avtalet hos mäklaren?

  När du har varit i kontakt med oss och fått ditt bolån för bostaden bekräftat så skriver ni ett köpekontrakt hos mäklaren. Köpekontraktet ska bland annat innehålla köpeskilling, handpenning och tillträdesdatum. Nu ska även handpenningen betalas, oftast 10% av köpeskillingen. Hos oss kan du teckna ett handpenningslån som ska lösas när du får tillträde till bostaden, senast efter sex månader.

  Handpenningslån

 6. Bestäm ditt låneupplägg

  Efter att du har skrivit på kontraktet är det dags att se över låneupplägget. Vi bokar in ett möte för att diskutera frågor som handlar om ditt bolån, till exempel om du ska ha rörlig eller bunden ränta och hur mycket du ska amortera.

  Vi hjälper dig dessutom med andra frågor som rör ditt nya boende, som till exempel hemförsäkringen eller om du vill prata om ditt sparande.

  Hur mycket måste jag amortera?

  Rörlig eller bunden ränta?

 7. Glöm inte att skicka tillbaka lånehandlingarna

  Var uppmärksam på att lånehandlingar kommer skickas ut till dig och ska returneras underskrivna till banken i god tid innan tillträdet.

 8. När får jag nycklarna till bostaden?

  Du och säljaren träffas på tillträdesdagen, oftast på mäklarens kontor. Dina lån betalas ut och eventuellt handpenningslån löses samtidigt som banken även ser till att säljarens eventuella lån löses. Efter detta får du dina nycklar till bostaden och kan äntligen börja möblera i ditt nya hem!

Räkna på bolån

Se hur mycket du kan låna och vad det kommer kosta varje månad.

Behöver du hjälp?

Prata bolån med oss

Har du frågor om bolån? Ring oss så hjälper vi dig!