Den 12-18 mars infaller Money Week, en internationell temavecka då man uppmärksammar utbildning i privatekonomi för barn och unga. Behovet av utbildning i privatekonomi är stort. Även om privatekonomi är inskrivet i läroplanen för grund- och gymnasieskolan* så behövs det ännu mer.

- Vi vet sedan tidigare att många ungdomar vill lära sig mer om privatekonomi. I åldrarna 15-19 år är det mellan 20-30 procent som vill lära sig mer, mest intresserade är 17-åringarna, säger Arturo Arques, Swedbanks och sparbankernas privatekonom.

Många unga saknar kunskap

Tre av tio ungdomar mellan 18 och 25 år upplever inte att de har tillräcklig kunskap för att fatta bra beslut kring sin ekonomi. Knappt hälften (49 procent) saknar kunskap om hur ekonomin påverkas av krediter och snabblån, och riskerna de kan medföra. Sex av tio har inte kunskap för att kunna sätta sig in i och förstå bland annat försäkringsavtal. Över åtta av tio (85 procent) har inte kunskap om hur de kan påverka sin pension. Behovet av utbildning i privatekonomi är stort.

Mer information

Läs hela pressmeddelandet och mer om privatekonomi på samlingssidan:

Stort behov av mer kunskap i privatekonomi bland unga (pressmeddelande)

Privatekonomi (samlingssida)

 

*Inom hem- och konsumentkunskap och inom samhällskunskap.