Meny
Våra företagstjänster
Betala och ta betalt
Företagslån och finansiera
Spara och placera
Pension och försäkring
Internetbank, app och BankID
Er verksamhet

Gårdsförsäljning – så kan du få det att lyckas

Drömmer du om att komma igång med gårdsförsäljning och på så vis kanske trygga en inkomst? Intresset för lokalproducerat är stort, så idén är god. Men se till att ha en plan från start för vem som ska köpa dina produkter. Här får du tips om hur du kan få det att funka.

Ett barn håller i en träskål med tomater utomhus en solig dag

Erik Sjölund, chef skog- och lantbruk på Swedbank, ser många par som kanske först köpt en gård på landet, med två jobb i stan, men där man efter ett tag längtar efter att få tillbringa mer tid på gården.

– Tanken börjar kanske gro: ’En av oss skulle kunna öppna en butik och jobba hemifrån’, säger Erik Sjölund.

För många är det en livsstilsfråga, menar han, men en vanlig fälla är att i ett första skede fokusera på VAD man ska sälja och inte till VEM.

– Man sätter igång och pressar rapsolja, mal vete, eller slaktar djur och kanske tar fram en jättebra produkt. Så öppnar man dörren och frågar: Var är kunderna?

Det man i ett tidigt skede behöver tänka på, menar han, är:

– Kund, kund, kund. Läge, läge, läge. För att få det att fungera behöver man närhet till konsumenter.

När han pratar med kunder som tänker öppna gårdsbutik är därför den första frågan han ställer: Vem är kunden? Vem ska köpa?

Bor man fyra mil från en storstad är det tyvärr svårt att få kunderna att komma, menar han. Självklart kan man komplettera med webbutik och köttlådor. Man kanske ordnar djursafari, traktoråkning, eller bed end breakfast, men det är ändå inte givet att få det att gå runt.

De som lyckas med besöksnäring och gårdsförsäljning generellt sett har ofta väldigt låga omkostnader, för intäkterna blir vanligtvis inte höga.

– Och det är en livsstilsfråga. En är hemma och jobbar. Man får ett bra liv, säger Erik Sjölund.

Stort intresse och förtroende för svenskproducerat

Timingen för lokalproducerat är annars bättre än någonsin, menar han.

– Intresset för svenskproducerad mat är jättestort. Kunderna har stort förtroende för det svenskproducerade. Men den finns i matvaruaffärerna också så man behöver hitta sina kunder som är beredda att betala lite extra för högre kvalitet.

Självklart behövs också erforderliga tillstånd, och här får man vända sig till sin kommun och höra vad som gäller. Bra är att göra detta i tid, så att inte ärendehanteringen sätter käppar i hjulet för lanseringsplanerna.

För marknadsföringen uppmuntrar han att titta på hur andra som har lyckats har gjort, och vad gäller att ta betalt finns ju idag flera alternativ, där Swish för företag är en enkel lösning.

Prata med vår skog- och lantbruksspecialist

Kontakta vår skog- och lantbruksspecialist.

Gårdsförsäljning – Tips för att komma igång

  • Tänk igenom din produkt och vilka tillstånd du behöver från din kommun. Ansök i tid så att du har tillstånd på plats när du vill starta.
  • Tänk noga igenom vilka dina kunder ska vara och hur du ska nå dem?
  • Hur ska du marknadsföra dig? Titta gärna på hur andra som har lyckats har gjort.
  • Fundera på hur du ska ta betalt.
  • Hur kan du hålla nere dina kostnader, så att du klarar dig på intäkter som inte är skyhöga?
  • Kan du komplettera med webbutik, köttlådor, event på gården etc. för att öka lönsamheten?

Företagarnas bästa tips om förädling

Kornheddinge Bryggeri

  • Bestäm redan från start om det handlar om en hobby eller om du ska driva verksamheten kommersiellt. Bygg inga hobbylösningar om du har affärsmässiga mål. Tänk rationellt.
  • Se till att du har hela processen klar för dig innan du börjar. Tillstånd, maskinbehov, lagring, paketering, marknad och så vidare …
  • Om ni är fler i projektet, se till att arbetsfördelning är klar när ni drar igång. Annars faller lätt saker mellan stolarna.

Svartmades potatis

  • Satsa på kvalitet. Gör du det måste du inte vara jättestor för att klara dig i konkurrensen.
  • Sälj det som marknaden vill ha. En av anledningarna till att vi inte kör ekologiskt är att kommunerna inte skulle ha råd att köpa ekologisk potatis, eftersom de köper så stora kvantiteter.
  • Skapa bra relationer till kunderna. Då kan ni tillsammans lösa problem och lära av varandra. En del i vår kundvård är till exempel att ha studiebesök för skolelever på gården.

Horda Jersey Glass

  • Tro på dig själv och lyssna inte på dem som säger att det inte går.
  • Se till att du har en bra dialog med de lokala handlarna och grossisterna så att du vet vilka produkter som efterfrågas.
  • Vidga ditt kontaktnät utanför lantbruksbranschen. Prata med människor som har andra perspektiv och kunskaper. Det kommer du att behöva.

Andra läste också:

  • Tips till dig som nybliven skogsägare

    Först: Stort grattis som nybliven skogsägare. Oavsett om du har köpt eller ärvt din skog, är ett tips att sätta mål med vad du vill göra med din skog. Har du det klart kommer mycket att ge sig av sig självt.

    Ärvt eller köpt skog? Börja med målen
  • Energiförsörjning på gården – hur ska man tänka?

    Som lantbrukare har man ofta en hög energiförbrukning på gården. Hur ska man tänka för att ställa om till en fossilfri och mer effektiv energianvändning. Här är några åtgärder att vidta. 

    Tips hur du kan ställa om till en fossilfri och effektivare energianvändning