Meny
Våra företagstjänster
Betala och ta betalt
Företagslån och finansiera
Spara och placera
Pension och försäkring
Internetbank, app och BankID
Er verksamhet

Äga, leasa eller betala på avbetalning – vad är bäst?

Vad är bäst? Att äga eller leasa utrustning, eller betala på avbetalning? Ja, oavsett om man driver café, är målare eller lantbrukare är det idag vanligt att inte binda sitt kapital i utrustning. Vi reder ut begreppen.

Mechanic technician on a garage

Restaurangstolar, kaffeapparater eller bilar som leasas. Lastbilar och grävskopor på avbetalning. Ja, idag är det vanligt att företagare väljer att inte binda sitt kapital i utrustning.

– Det här är inte fråga om lantbrukaren med traktorn. Idag gäller det här i princip allt, säger Jörgen Kennemar, företagsekonom på Swedbank. Undantaget, menar han, är om ett företag har överskottslikviditet, då det ju självklart blir rimligare att köpa utrustningen.

Vad är då skillnaden mellan att avbetala och leasa?

– Vid avbetalning, köper du utrustningen och redovisar den i din balansräkning, även om den du tagit lånet från har äganderättsförbehåll tills du betalat av. Leasar du, så hyr du, förklarar Jörgen Kennemar.

Stora företag, leasar ofta allt som finns inom kontorets väggar, från arbetsplatser till kopiatorer, och det är ofta ett strategiskt val för att man vill använda sitt kapital till andra saker än att köpa utrustning.

Vad som är bäst av leasing eller avbetalning går inte att säga. Utred gärna om det lönar sig att hyra eller leasa inventarierna i stället för att äga dem. Leasing är i de flesta fall ett dyrare alternativ än köp, men kan vara intressant i uppstartsfasen och för exempelvis inventarier som du inte utnyttjar fullt ut. Var uppmärksam på eventuella bindningstider. 

Vid leasing behöver man inte så mycket startkapital, och man slipper oftast kontantinsatsen, som generellt sett är 20 procent för ett billån, men man får självklart en högre månadskostnad. Men man ska också komma ihåg att dagens högre ränteläge även fördyrar leasingkostnaden.

Vid avbetalning har du fördelen att när avbetalningen väl är klar, så äger du utrustningen, och du har ett restvärde som du kan använda när du byter till ny utrustning. Dessutom kan du bokföra den bland dina tillgångar och får en större balansräkning, vilket ger mer tyngd i bolaget.

– Ett åkeri som har fem lastbilar, jobbar gärna med avbetalning, kommenterar Jörgen Kennemar.

– Har du däremot behov av en bil, kanske du leasar den.

Båda finansieringssätten växer

–Idag finns det inte många företag som säljer en produkt som inte erbjuder avbetalning, även om det är en mindre produkt. Och det mesta inom utrustning går att leasa, säger Jörgen Kennemar. Men i och med det högre ränteläget har intresset för de olika finansieringssätten minskat under det senaste året, men förutses öka igen när räntorna vänder ned igen.

Samägande inom skog och lantbruk

Ett annat finansieringsalternativ som används primärt inom skog och lantbruk, är att samäga maskiner, som för exempelvis en skördetröska, där man använder utrustningen relativt få arbetstimmar per år. Fördelen är att maskinen får fler timmar per år, vilket resulterar i lägre kostnad per timme. En nackdel kan ju vara att man måste kompromissa om exakt när jobbet blir gjort.

Andra läser också om

  • Så kan du finansiera företaget och dina investeringar

    Här går vi igenom hur banken kan hjälpa ditt företag med rätt finansiering, och tittar närmare på alternativen för finansiering av företag som finns för just nu. Frida S Söderlind, som är ansvarig för företagserbjudande på Swedbank delar med sig av sina tips.

    Tips på olika sätt att finansiera ditt företag
  • Har startar man ett företag?

    Funderar du på att starta ett företag? Det finns en del att tänka på för att du ska få en bra start. Ta del av våra tips om hur du kan lägga upp en långsiktig plan.

    Hur startar man ett företag?