Meny
Vårt samhällsangagemang
Vår verksamhet

Niklas Strömstedt tilldelas Orusts stora Evert Taube-pris 2019

Orusts stora Evert Taube-pris instiftades för ett tiotal år sedan av Orusts Sparbank och Orust kommun i samarbete med Taubespelen. Priset delas ut för nionde gången och 2019 går det till en textförfattare som varit aktiv under en lång period.

Niklas Strömstedt tilldelas Orusts stora Evert Taube-pris 2019. Foto: Mattias Edwall.

Motiveringen till årets pristagare har följande lydelse,

 

Årets mottagare av Orusts stora Evert Taube-pris har under sin karriär utvecklat känslan för ordets mångbottnade betydelse. Berörande textrader om kärlek, känslor, elände och lycka går att tolka både bokstavligen och bildligt. Ordet kan ta raka vägen till hjärtat eller en omväg via hjärnan. Lyriken kan många gånger te sig enkel men gör aldrig avkall på den poetiska höga nivån. Varje ord är vägt på guldvåg.

 

Genom sin framgångsrika och mycket produktiva karriär har pristagaren levererat, både till sig själv och andra, allt från små eftertänksamma poem till nationella slagdängor. Från översättningar och omtolkningar till nyskrivna odödliga mästerverk. Tidlösa funderingar som berör och där en stor publik känner sig hemma.

 

Så nu det dags för vår pristagare att, efter att han både tänt ett ljus och grävt guld i USA, hämta hem Orusts stora Evert Taube-pris 2019. Årets pristagare är Niklas Strömstedt som med sitt författarskap visat att han är en värdig mottagare av årets pris.

Birgitta Pettersson, vd Orusts Sparbank och Ronny Svensson, kommunutvecklare Orusts kommun.

Niklas Strömstedt har skickat ett tack

Jag gläder mig mycket åt att vara årets pristagare. Evert Taube har spelat en stor roll i vår familj, både som textförfattare, kompositör och samhällsdebattör. Som liten pratade jag då och då med honom i telefon då han sökte min pappa som på den tiden var kulturredaktör på Expressen. Evert läste upp långa meddelanden som han ville att jag skulle framföra. Att det dessutom handlar om ett lyrikpris gör mig extra stolt och jag vet att pappa ler i sin himmel. Och mamma med såklart - fast här på jorden.

 

För mer information om kontakta: 

Orust kommun, Ronny Svensson kommunutvecklare telefon 0304 - 33 41 98
Orusts Sparbank, Birgitta Pettersson VD telefon 0304 – 34 521

 

Tidigare pristagare