Vi använder kakor (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse på webben. Genom att besöka vår webbplats accepterar du vårt användande av kakor.

Till textinnehållet på sidan. Tryck Alt+S

Hej! Hur kan vi hjälpa dig?

Välkommen att skriva din fråga nedan för att snabbt få svar på vanliga frågor.

Ställ din fråga här

Avtalspension - från din arbetsgivare

Hantverkare på taket

Du som är anställd har ofta rätt till avtalspension som ibland även kallas för tjänstepension. Villkoren för avtalspensionen bestäms i de pensionsavtal som träffats mellan arbetsgivare och fackliga organisationer.

Mer om Avtalspension

Vilket avtal som gäller dig styrs av vilken bransch eller fackligt förbund din arbetsgivare tillhör - inte vilken fackförening du eventuellt är medlem i. Arbetsgivare som inte har avtal med någon facklig organisation kan erbjuda ej kollektivavtalad tjänstepension.

Vilket avtal omfattas du av?

 • Privatanställd arbetare

  Är du privatanställd arbetare ingår du avtalsområdet för SAF-LO. Här kan du ta del av vårt produkterbjudande Generation SAF-LO.

 • Anställd i kommun eller landsting

  Är du anställd i kommun, landsting eller något kommunalt bolag och är 21 år eller äldre omfattas du av avtalspension KAP-KL eller AKAP-KL.

 • Anställd av staten

  Är du statligt anställd och är 23 år eller äldre omfattas du av avtalspension PA03. Arbetsgivaren betalar in en viss procent av lönen till din avtalspension och du bestämmer hur pengarna ska förvaltas.

 • Privatanställd tjänsteman

  Är du privatanställd tjänsteman och 25 år eller äldre omfattas du av avtalspension ITP. Arbetsgivaren betalar in en viss procent av din lön och du bestämmer hur pengarna ska förvaltas.

 • Ej kollektivavtalad tjänstepension

  Om ditt företag inte omfattas av en tjänstepension reglerad av kollektivavtal kan du ändå ha en bra pensionslösning genom en pensionsplan. Vi erbjuder en pensionsplan som kan tecknas för alla anställda och ägare i ett företag.

Stäng Skriv ut