Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
App, internetbank och BankID
Händelser i livet

Hur börjar jag spara och hur mycket ska man spara?

Att ha pengar om diskmaskinen går sönder, få mer pengar över som pensionär och kunna åka på drömresan med familjen. Det finns många anledningar att spara pengar - och olika sätt. Swedbanks hållbarhetsekonom Madelén Falkenhäll, tipsar. 

Par sitter vid en dator hemma på glasverandan

Tips kring hur du kan spara

  1. Börja spara tidigt

    Det ger absolut störst effekt på ditt sparande i ett långsiktigt perspektiv. En stor anledning till det är underverket ”ränta på ränta” som ser till att dina pengar växer rejält över tid.

    Är man 20 år kan det vara svårt att ha det ekonomiska utrymmet eller tänka så långsiktigt. Men börja i liten skala med någon 100-lapp i månaden som du sedan kan öka allt eftersom din ekonomi förbättras. 

  2. Månadsspara

    Det behöver inte ta mer än ett par minuter för att ställa in en automatisk överföring från lönekontot till olika sparformer. Fördelarna är flera. Bland annat behöver du inte tänka på att spara. Sparar du månadsvis i fonder sprider du också ut riskerna, eftersom du både köper i både uppgångar och nedgångar.

    Att vänta till slutet av månaden och spara det som blir ”över” brukar resultera i ett magert resultat.

  3. Spara lönehöjningen

    Lova dig själv att spara en del av varje löneförhöjning du får i framtiden. Det är en bekväm metod jämfört med att behöva prioritera om i dina vanliga utgifter.

Hur mycket av lönen ska man spara?

"En bra tumregel är att spara ungefär 10 procent av sin lön efter skatt"

Viktigt med buffert

Hur mycket ska man egentligen spara? Enligt Madelén Falkenhäll, hållbarhetsekonom på Swedbank, är det en bra tumregel att spara ungefär 10 procent av sin lön efter skatt.

– Först och främst ska man spara ihop till en buffert. Vi brukar rekommendera en buffert på två månadslöner. Bor du i en villa kan du behöva en större buffert och bor du i en hyreslägenhet en lite mindre buffert, säger Madelén Falkenhäll.

Bufferten är pengar som ska fungera som ett ekonomiskt skydd – så att du slipper betala diskmaskinen på avbetalning eller ta ett dyrt snabblån för att laga tänderna.

Långsiktigt sparande och spara till ett mål

Är bufferten på plats kan du dela upp ditt vidare sparande i två lådor – det långsiktiga sparandet och målsparandet.

Långsiktigt sparande har en lång tidshorisont. Det här sparandet mognar över lång tid, och kanske tas ut när det är dags att gå i pension. Eftersom det är långsiktigt kan du välja en sparform med högre risk istället för att ha pengarna på ett sparkonto.

– När det börjar dra ihop sig till pension kan du växla ner risken så att du inte blir drabbad av en börskrasch precis när du tänkt börja använda pengarna.

Målsparandet är nog det vi mest tänker på när vi pratar om sparande. Det är sparande med tydliga mål, som drömresor och roliga inköp.

– Har man allt på plats, med buffert och långsiktigt sparande, är det inte fel att också ha lite roligt för pengarna. Om man har barn hemma kan familjen spara tillsammans till den där resan så lär man ut goda vanor och resan blir ännu roligare. Eller så kanske man sparar tillsammans med en vän, säger Madelén.

Klarar du en månad utan onödiga småköp?

Vi har tagit fram ett verktyg där du kan kryssa för de dagar du kunde undvika småköp och istället lägga pengarna på ditt sparande. Du kanske vill utmana din bästa kompis, förälder eller partner? Vem får flest kryss?

Var med i vår spara-utmaning

Vill du ha inspiration att komma i gång och spara? Då kanske en sparautmaning kan vara en bra idé. I vår utmaning, som pågår 52 veckor, sparar du en viss summa varje vecka. Klarar du utmaningen så har du sparat ihop 13 780kr i slutet av året. 

Kom i gång och spara

Det är aldrig för sent att börja spara och inga summor är för små. När du har en buffert på plats kan du börja spara, placera och investera till dina drömmar eller åt dina barn. Kom i gång och spara.

Se över ditt sparande

Se över ditt sparande med jämna mellanrum

Så får du pengar att växa

Läs vår rapport och hur du får pengarna att växa.

Andra läste också

  • Spara pengar med matlåda till lunch

    Kan matlådan i jobbväskan verkligen göra skillnad i plånboken? Ja, absolut! På bara ett år kan du faktiskt ha sparat hela 18 000 kronor - så här lätt kommer du igång.

    Spara pengar på matlådan!
  • Tjäna tusenlappar på att rensa hemma

    Att botanisera i skåpen och sälja det du inte längre använder kan ge ett rejält tillskott till kassan. Här får du expertens tips på vad som säljer bäst.

    Sakerna som är lättast att sälja begagnat