Vi använder kakor (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse på webben. Genom att besöka vår webbplats accepterar du vårt användande av kakor.

Till textinnehållet på sidan. Tryck Alt+S

Hej! Hur kan vi hjälpa dig?

Välkommen att skriva din fråga nedan för att snabbt få svar på vanliga frågor.

Ställ din fråga här

Direktpension

Direktpension kan skapa möjligheter till mer flexibla pensionslösningar för dig som ägare, till exempel när avdragsutrymmet för pensionskostnader redan är fullt eller som ett alternativ till en tjänstepension.

Direktpension kan även användas för att ge högre pension eller möjliggöra lägre pensionsålder.

Så fungerar Direktpension

Företaget upprättar ett pensionsavtal som innehåller ett löfte om att pension ska utbetalas. Löftet garanteras med en kapitalförsäkring som ägs av företaget. Försäkringen pantsätts till dig som anställd och som säkerhet för att pensionen betalas ut, oavsett vad som händer med företaget.

Så sparar du

Du väljer själv i vilka fonder pengarna ska placeras och kan när som helst, kostnads- och skattefritt, byta fond. Du kan välja att spara i Direktpension Depå eller i Direktpension Fond:

Direktpension Depå
Direktpension Depå är ett värdepapperssparande i kapitalförsäkring med möjlighet att placera i såväl fonder som aktier, räntebärande värdepapper, aktieindexobligationer (SPAX) och andra finansiella instrument.

Direktpension Fond
I Direktpension Fond finns möjlighet att placera i ett brett utbud av olika aktie- bland- och räntefonder. Direktpension Fond kombinerar fondsparandets goda avkastningsmöjligheter med försäkringssparandets fördelaktiga skatteregler.

Så tar du ut pengarna

Vid utbetalning måste din anställning i företaget ha upphört. Pengarna från försäkringen betalas ut till företaget, som i sin tur betalar pensionen vidare till dig. Utbetalningstiden kan vara mellan 5 och 30 år. Har du avtalat om efterlevandepension fortsätter utbetalningarna till företaget som betalar pensionen till dina efterlevande, om du avlider.

Övrigt

  • Premien är inte avdragsgill i företaget.
  • Utbetalningarna från försäkringen till företaget är skattefria.
  • Utbetald pension är avdragsgill i företaget.
  • Särskild löneskatt betalas av företaget på utbetald pension. Löneskatten är avdragsgill i företaget.

Försäkringsgivare är Swedbank Försäkring AB.

Stäng Skriv ut