Hoppa till huvudinnehåll

Verktyg för tuffa tider

Farmer driving his tractor with his dog

Nu har vi snart facit för växtodlingsåret 2023. Kyla, torka och regn har tärt på resultaten samtidigt som krig, räntehöjningar och den svaga kronkursen påverkar priserna på allt från spannmål till insatsvaror och kapital.

– Det är tuffa och ovissa tider. Mitt bästa råd är att du ska dra nytta av våra specialister. De kan hjälpa dig att hantera dina ekonomiska risker och göra det bästa möjliga av en svår situation, säger Ulf Möller, segmentsansvarig på Skog och lantbruk på Swedbank.

Vädrets makter har lantbrukare alltid ödmjukt fått böja sig inför, men nu råder det ovisshet på ovanligt många fronter samtidigt. Vad händer med räntan? Hur påverkar världsläget spannmålspriserna och vart är kronkursen på väg?

Det är tuffa och ovissa tider. Behöver du råd? Ta hjälp av vår skog- och lantbruksansvarig. Jessica kan hjälpa dig att hantera dina ekonomiska risker och göra det bästa möjliga av en svår situation.

Ur verktygslådan

 • Håll koll på din ekonomi

  Stäm av dagsformen. Hur känsligt är läget? Vad har du för marginaler? Hur är flödet med pengar in och pengar ut? Hur påverkar de ökande räntekostnaderna din verksamhet?

 • Ha koll på räntorna

  Det kommer en tidpunkt när det är en god idé att binda, åtminstone en del av de rörliga lånen. Se till att ha en tät dialog med banken om vad som är bäst för dig.

 • Prissäkra spannmålsskörden

  Med terminsavtal kan du sälja din skörd, eller delar av den, till ett i förväg fastställt pris. En strategi när det gäller till exempel höstvete kan vara att sälja 25 procent efter etablering och 25 procent efter övervintring.  

  Kontakta din spannmålshandlare för mer information.

 • Planera dina inköp

  Insatsvaror är dyra. Kanske ska du köpa en del nu och resten i vår? Gör en budget för dina inköp och stäm av den mot flödet av pengar ut och pengar in.

Jessica, Skog- och lantbruksspecialist
Jessica Dahlgren, Skog och lantbruksspecialist